Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Pumák története

A Pumák története

 

 

 

A Magyar Királyi Honvéd Légierő 1/3. „Puma” vadászrepülő százada 1938-ban, Veszprémben alakult meg olasz CR.32 vadászrepülőgépekkel felszerelve. Az akkori századparancsnok, Nagy Mihály által papírra vetett „Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse” jelmondat hűen jellemezte a keleti fronton harcoló alakulat szellemiségét. Messerschmitt Bf 109 gépeikkel gyors sikereket aratva viszonylag kevés veszteséget szenvedtek. 1943 decemberére elérték a 100. légi győzelmüket.

A háború végére a teljes honi légvédelmet ellátó 101. vadászrepülő-ezred viselte a vörös üvöltő Puma fejet, amit Heppes Aladár tervezett. Ez a jelkép vált a Puma szellemiség, bátorság és elszántság megtestesítőjévé. Harcias szellem és kiváló reptechnika jellemezte pilótáikat akik ütőképes egységet alkottak. A sokszor 20-30-szoros túlerővel szembeni mindennapos harcok 1945-re felmorzsolták az egyre nehezebben pótolható haditechnikai készleteket, s végül az ausztriai Raffeldingben az alakulat megadásra kényszerült. A Puma pilóták a műszaki bajtársakkal együtt amerikai hadifogságba estek. Sokuk csak hosszadalmas fogság után szabadult, néhányan pedig Nyugat-Európába és a tengerentúlra menekültek tartva a retorzióktól.

A következő évtizedekben az átszervezett Magyar Légierő a szovjet MiG repülőgépek különböző típusait repülte. Egészen a rendszerváltásig kellett várni, hogy a Puma jelkép újra a vadászrepülőgépekre kerülhessen. A kecskeméti 1. harcászati repülőszázad vette fel ismét a Puma nevet, a repülőbázis pedig a háború legeredményesebb repülő-ásza, a 30 igazolt légigyőzelmet aratott Szentgyörgyi Dezső nevét vette fel. Hegedűs „Gege” Ernő alezredes parancsnoksága alatt vált ismét a Puma név a Magyar Légierő meghatározó jelképévé. A repülőszázad 1994 közepéig MiG-21 típusú repülőgépekkel látta el a fegyveres légvédelmi készültségi szolgálatot, majd a modernebb MiG-29-esekkel repültek. 2006-tól a századhoz megérkeztek a svéd gyártású JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépek. A mai napig ezekkel a modern többfeladatú harci gépekkel biztosítják a Pumák Magyarország területi szuverenitásának védelmét.

Keresés